turkrockcafe.com turkrockcafe.com
  Ana Sayfa FORUM Yardım Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bulgur Rock yada Bu Coğrafyada Rock  (Okunma Sayısı 1060 defa)
Bora
Ziyaretçi
« : 23 Ekim 2006, 23 59 »

Sevdiğimiz şeyleri ve onları neden sevdiğimizi biraz kurcalarsak, kültür denen, binyılların birikiminin zihnimizdeki izlerini görürüz. Kazı kazan oyununun üzerindeki yaldızlı kısım gibi kazıyın kendinizi korkmayın. Göreceksiniz sevdiğiniz şey pek de bireysel değil. Nasıl mı? Bulgur pilavını severim diyorsun. Bulgur = anne= ekonomik bir yemek = yoksul Anadolu= aile ekonomisi= soğan = sofra = aile. Uç bir örnek vermiş ya da iştah açmış olabilirim ama umarın aklımdakini paylaşabilmişimdir. Bireysel dediğiniz şey aslında hiç de bireysel olmuyor. Sosyolojik veya tarihsel bağlar illaki bulunuyor bireysel tercihinizde. Mevzuyu nereye bağlıyacağımı merak ediyorsanız işte bağlıyorum. Benim, senin, Türkiye’nin aklı bir parça başında müzik severinin tercihi rock müzik beğenisi “kişisel zevklerimiz” arasına sığmayacak kadar toplumsal bir şey. Türkiye’yi de içini alan bu coğrafyanın, (sıska coğrafya bilgimle şöyle tarif edeyim Anadolu, Kafkaslar, Ortadoğu) zalim hükümdarlara, kötü kalpli paşalara, sevenleri ayıranlara bir refleksi var. Zılgıt çeker, mersiye dizer, ağıt yakar, lanet okur vs. adaletsizliğe alt edecek kahramanlar yaratır efsanelerinde, dünyayı kurtaracak dini kahramanlarla hesap sormaya hazırlanır. Ve bu coğrafyaya düşen bateri, gitar, klavye gibi pek bir ithal olan enstrümanlar bağlama, bendir, kemençe, tulum, zurna, darbuka, tar arasında neye uğradığını şaşırır ve Anadolu Rock, Arap Rock, Türk Rock, Laz rock, Kürt Rock, Azeri Rock oluverir.
Bizim rock müzik severliğimiz işte bulgurun Anadolu ekonomisiyle ilişkisi gibi bir hal alıyor. Rock müzik, bu memlekettin suyunu ekmeğini hazmeden bizler için bir tepki, vicdani bir hareket, bir “yeter ulan” oluyor. Bu oluşu kendi kişilik özelliklerinizden kaynaklı göstermeniz saflık olur aman ha. Sosyal bir varlık, bu ülkede sosyalleşmiş bir varlık olduğunuzu unutmayın.
Vesselam, Londra’da, Viyana’da, New York’ta  iğneyi damarına tazyik eden, çalan çırpan, yaşlısına yer vermeyen, el öpmek gibi geleneği olmayan bebelerle aynı enstrüman seslerini beğensek bile, işittiğimizin bizde uyandırdığı duygular bir güzel bir güzel…
 Göz kırpan
« Son Düzenleme: 24 Ekim 2006, 00 23 Gönderen: Bora » Logged
TurkRockCafe
Yönetici
Prof.Rocker
Offline Mesaj Sayısı: 1750

« Yanıtla #1 : 24 Ekim 2006, 00 02 »

Gerçekten çok anlamlı ve bir o kadar gerçekçi eline sağlık Bora  Göz kırpan
kIrIkPeNa
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 24 Ekim 2006, 23 14 »

yazın gerçekten çok ilgi uyandırıcı.. teşekkürler bizimle paylaştığın için... Gülümseme ve bu arada yeni yazılarını okumayı sabırsızlıkla bekliyorum... Göz kırpan
efsunlu
Rocker
*
Offline Mesaj Sayısı: 1

« Yanıtla #3 : 26 Ekim 2006, 13 48 »

Kendimi kazıdım, korkmadım, diplerde biraz bulgur tanesi , biraz elektro gitar tıngırtısı , biraz da saz ezgileri buldum, hoşuma gitti, teşekkürler paylaştıkların için... Göz kırpan
demon hunter
Prof.Rocker
Offline Mesaj Sayısı: 1580

« Yanıtla #4 : 12 Mayıs 2007, 13 47 »

gerçekten çok gzl bora abi teşekkürler emeğe saygı Gülümseme Göz kırpan

roadrunner
Rocker
*
Offline Mesaj Sayısı: 5

« Yanıtla #5 : 26 Mayıs 2007, 22 26 »

iyi diyosun hoş diyosunda güzel kardeşim bu biraz da önyargılı bi davranış olmuyomu. bu diğerlerine-yani damarına iğneyle bişeyler enjekte edenlere vs.-karşı ezik bi haykırış gibi duruyo. oysa ki onların yaptığı bizden kat kat üstün. yani damaklarımızda ya da duygularımızda bıraktıkları tat bizim diye tabir ettiğimiz değerlerden  daha güzel. hem kişisel zevktir rock müzik. her isyan eden kendini rock müzikte bulmuyo bu ülkede. ki rock müzikten daha üstün tuttukları ezgilerde buluyolar teselliyi. ve çığlıkları öteki müziklerde yankılanıyo.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: